Un poc d'història

La història de la nostra comparsa ve determinada per tot un seguit de circumstàncies que la marcaren des del seu naixement. Els fundadors eren mossàrabs i el dia de la Creuà de l'any 1966 Rafael Revert Nadal, que volia ser Primer Tro, va veure com alguns components volien fer una votació per a triar el càrrec, per la qual cosa, enutjat, va decidir que abandonava aquella comparsa acompanyat d'alguns dels seus amics: Emilio Reig, Eduardo Gironés, José Gil, etc. A ells se'ls va unir la penya El Recre -Vicent Reig, José Mª Ferrero, Cairols,...- i altres com la penya Els Catalans. Tots van anar a Festers i van decidir fundar una nova comparsa, i el primer acte va ser cotitzar. I és això el que recordem cada any quan celebrem com a primer sopar de l'estiu el del darrer dissabte de juny.

Va ser José Montes Penadés qui va demanar l'alta de la comparsa en la Societat de Festers en 1967 i es va presentar un vestit, el disseny del qual estava inspirat en un trage que ens va facilitar el secretari del jutjat, Manuel Esteve, de Muro, el germà del qual, en aquell temps, ocupava una plaça en l'Orquestra Simfònica de Kuwait i des d'allí ens va fer arribar un trage que constava de bata blanca i capa negra amb dos palmeres brodades. Sobre eixe model es va fer una adaptació i, al mateix temps, es va decidir que el nom de la comparsa fóra Sauditas. Aquell primitiu vestit va ser alterat l'any 1981 per la dificultat que comportava trobar la tela daurada de l'abric. També en aquell moment es va pensar en el disseny del banderí, que va ser elaborat pel saudita Antonio Ubeda després de consultar els escuts de l'Aràbia Saudita. I només quedava el turbant, que es va confeccionar en un establiment de passamaneria de València; cinquanta grans i dotze xicotets que es van pressupostar en 225 ptes. cadascun (ara en valen 150 euros). Com que el comerciant amb aquell preu s'havia "xafat els dits" costaren finalment 275, i l'any següent no en va voler fer més, raó per la qual va haver de buscar-se una dona del poble que va estar fent-los durant molts anys. També el nostre vestit original portava un sabre, una espasa de fusta pintada de purpurina, que vam mantindre durant dos anys, però prompte es vam fartar d'ell i ara com ara no duem arma.

Pel que fa al local de la comparsa sempre hem tingut la seu a Festers; en un primer moment no tinguérem cap problema a l'hora d'ocupar-lo perquè ningú el volia., a més estava ple de trastos, caixes, fins i tot hi havia gàbies de coloms. La gent es burlava i ens deia que s'havíem posat en un corral, però nosaltres no els férem cas i el local va canviar perquè férem obres i el pintàrem i cada diumenge la gent baixava a cotitzar; hi havia vermut i un bon ambient per tal de fer la xarradeta amb els amics. Però la tertúlia a poc a poc va anat desapareixent, sobretot, a partir de la domiciliació de la quota de la comparsa.

I com no pot ser d'una altra manera hem de referir-nos a les bandes de música de la nostra comparsa. El primer any vam findre la de Muro, que era una bona banda, però veterana, és a dir bevien prou, menjaven bé i no tocaven molt. Després provàrem amb la de Quatretonda, que en aquell moment no estava acostumada a interpretar marxes mores, encara que el Mestre Ferrero els va ajudar i els va dirigir en alguns assajos. Després va vindre la banda del Palomar durant set anys. Des de 1974, amb la capitania de Antonio Sanz Iranzo i Gonzalo Oviedo Guillem com a Primer Tro, vam tenir la de Llanera i des de l'any 2000 la banda d'Otos és la nostra banda oficial.

La nostra comparsa, en els seus quaranta-tres anys de vida, ha aportat el seu esforç i els seu capital humà a la FESTA: quatre comparsistes ostentaren la màxima responsabilitat i van ser presidents de la Societat de Festes, ens referim a Antonio Lacueva Olcina, Emilio Reig Torró, Vicent Gil Montés i Joaquín Sanz Martínez. Antonio Sanz Iranzo, Ricardo Cardona Salvador, Julio Antolín Martín i Carlos Gironés Sanchis han estat els quatre capitans que la comparsa ha donat al bàndol moro fins ara. Joaquín Sierra Soler, Antonio Reig Alcaraz, Carlos Gironés Sanchis i Paula Vidal Ferrero els quatre ambaixadors que dilluns de festes van declamar al nostre castell les ambaixades de José J. Cervino i Francisco Plá Penadés, Julio Antolín Gisbert, José Luis Soler Romero i Arantxa Vidal Ferrero els saudites encarregats de custodiar la bandera mora. I podem vanar-se de tenir la major nòmina de pregoners de les comparses d'Ontinyent: Jaume Bernabeu i Sanchis, Ricardo Cardona Salvador, José María Ferrero Silvaje, Juanjo Bas Portero, Manuel Requena Collado i Alfred Bernabeu i Sanchis han estat saudites encarregats en diversos anys d'obrir amb els seus discursos els dies grans de les nostres festes i esperem que la cosa no quede ahí. Des de l’any 2010, Sergio Cambra Beneyto és el  Director del remodelat Museu Fester. De la mateixa manera, els nostres xiquets i xiquetes també han tingut el seu protagoniasme en la festa: primer va ser Pablo Morales Borrás en l’any 1984, després, en l’any 2000, María Mora Penadés, en 2001 Aranxa Vidal Ferrero, en el 2006 Mª. Rosario Vidal Ferrero i en el 2008 Carla Ballester Bordera els menuts que aconseguiren el primer premi del Concurs Infantil de Caps d’Esquadra que es celebra cada any.

 I com que la veu de la nostra festa és la musica també en este apartat hem contribuït al seu engrandiment, primerament amb el Mestre Jose Maria Ferrero Pastor que és un dels grans en l'àmbit de les composicions per a la nostra festa. Però hi ha d' altres compositors saudites com són el seu fill Daniel Ferrero Silvaje i Marcos Gandia Conejero.

La comparsa l'any 1991 celebrava el seu 25 aniversari amb una publicació, sis anys després, en 1997, apareixia la revista-programa que fins hui ha vist la llum cada any per l’agost; l’any 2007, amb motiu del quaranta aniversari, es publica una revista extraordinària i, d’acord amb els temps que corren, veu la llum la nostra pàgina web www. saudites.com.

Este breu repàs per la nostra història, que no ha volgut ser un estudi exhaustiu, vol ajudar els més majors a recordar els bons moments viscuts i els més joves a conéixer millor la trajectòria d'un grup d'amics que, un bon dia de l'estiu de 1966, va decidir formar la nostra comparsa: els SAUDITES d'Ontinyent.